Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Aktuellt
    • Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism
    • Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar
    • Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling
    • Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo
    • Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi
    • Oxalater – växtgiftet som finns i hälsosamma livsmedel
    • Felbehandlad hypotyreos?  Rätt hjälp finns att få
    • Bukfetma och svaga muskler debuterar i tidig ålder
    Hälsorapporten
    • Hem
    • Senaste nytt
    • Kategorier
      • Vården
      • Kost och näring
      • Forskning
      • Psykologi
      • Fysioterapi
      • Träning & Fysiologi
      • Debatt
      • Krönikan
    • Om Hälsorapporten
    • Experterna
    • Föreläsare
    • Kontakt
    Hälsorapporten
    You are at:Home»Kost och näring»Smak viktigare än produktinfo

    Smak viktigare än produktinfo

    0
    By Hälsorapporten on 12 juli, 2015 Kost och näring

    Många konsumenter undviker att ta till sig produktinformation för att slippa skuldkänslor när de äter onyttig mat. Det visar ny forskning från AgriFood Economics Centre.

    Det här är ett beteende som medför ökad risk för en rad allvarliga sjukdomar, menar forskarna som konstaterar att politiker och tjänstemän ofta för fram att ökad information om hälso- och miljöeffekter, exempelvis genom produktmärkning och informationskampanjer, kan hjälpa konsumenterna att välja rätt och därmed förbättra folkhälsan och minska miljöpåverkan.

    – Våra resultat tyder istället på att många konsumenter föredrar okunskap, enligt den gamla devisen: det man inte vet, det lider man inte av, kommenterar Jonas Nordström nationalekonom vid Agrifood Economics Centre och en av författarna till rapporten.

    I ett experiment lät forskarna konsumenter välja om de ville ta del av informationen om hälsa och miljö innan de provade olika produkter. Mer än hälften av konsumenterna valde att inte ta del av hälsoinformation om exempelvis kaloriinnehåll och miljöinformation om koldioxidutsläpp.

    – De som valde bort informationen konsumerade också signifikant fler kalorier och valde i betydligt lägre utsträckning att klimatkompensera än konsumenter som fick informationen. Konsumenternas beteende var med andra ord strategiskt, säger Linda Thunström, nationalekonom på University of Wyoming och medförfattare till rapporten.

    Beteendet oroar forskarna eftersom ohälsosamma livsmedelsval medför ökad risk för en rad allvarliga sjukdomar, såsom diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer, vilket leder till ökade sjukvårdskostnader för samhället.

    En förklaring är att smak har mycket stor betydelse för konsumenternas val av livsmedelsprodukter. Forskarna lät därför konsumenter betygsätta smaken både på produkter som var märkta med hälsoinformation och produkter som saknade denna information. Deltagarna fick dessutom buda på produkterna för att mäta konsumenternas efterfrågan på produkterna.

    – Våra studier visar att smak är så avgörande för efterfrågan på livsmedel att hälsomärkning i vissa fall har mycket liten effekt på efterfrågan. Det medför att hälsosamma produkter förmodligen har svårt att vinna marknadsandelar om de inte smakar lika gott som mindre hälsosamma alternativ, säger Jonas Nordström.

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • LinkedIn
    mm
    Hälsorapporten
    • Website

    Hälsorapporten är ett forum för hälsointresserade. Vi belyser vården och hälsofrågor ur alla synvinklar och lyfter fram starka personligheter som kan göra skillnad. Kontakta oss gärna på redaktionen@halsorapporten.nu om du har frågor eller vill tipsa oss om något.

    Related Posts

    Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo

    Oxalater – växtgiftet som finns i hälsosamma livsmedel

    Felbehandlad hypotyreos?  Rätt hjälp finns att få

    Våra samarbetspartners:
    Våra samarbetspartners:
    • Aktuellt
    7 juni, 2024

    Felbehandlad hypotyreos?  Rätt hjälp finns att få

    Senaste inläggen
    • Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism
    • Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar
    • Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling
    • Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo
    • Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi
    Följ oss på Facebook
    • Facebook
    • Forskning
    12 november, 2024

    Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar

    24 oktober, 2024

    Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling

    5 september, 2024

    Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi

    28 maj, 2024

    Bukfetma och svaga muskler debuterar i tidig ålder

    Om oss

    Hälsorapporten är ett forum för alla hälsointresserade och ska ta upp ämnet ur alla dess synvinklar. Eftersom alla är intresserade av sin egen och/eller någon annans hälsa på ett eller annat sätt så riktar sig Hälsorapporten till alla läsarkategorier och åldersgrupper vilket gör att vi skiljer oss från andra publikationer inom hälsoområdet som ofta har en specifik målgrupp och läsarkrets. Välkommen!

    Senaste inläggen
    • Anpassning till döds – en banbrytande bok om narcissism
    • Skräddarsydd fysisk aktivitet mot kroniska sjukdomar
    • Kraftig underanvändning av blodfettssänkande behandling
    • Näring och nutrition – viktig del av behandlingen för psykiater Bo
    • Forskning: Hjärtstimulator injiceras vid risk för akut arytmi
    Kontakta Hälsorapporten

    För att kontakta redaktör Mats Holmström, övriga skribenter, gästskribenter eller experter, maila: redaktionen@halsorapporten.nu

    Vid frågor direkt till experterna, maila redaktionen med expertens namn i ärenderutan. Redaktionen vidarebefordrar frågan till respektive expert som återkommer med svar så fort denne har möjlighet.

    Copyright &copy Hälsorapporten
    • Tipsa redaktionen
    • Samarbeta

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.